pondělí 23. ledna 2012

Neštovice !!!



Vážení rodiče,
ve škole řádí neštovice (převážně na 1. stupni). V naší třídě k 20.1.2012 máme 3 děti s tímto onemocněním.
Prosím tedy rodiče, aby věnovali zvýšenou pozornost příznakům -  v souvislosti s touto nemocí ( teplota a vyrážka na kůži.)


Plané neštovice patří mezi běžné choroby dětského věku. Většina dětí si je prožije ještě před nástupem do školy. Je to virové onemocnění, které člověk prožije jen jednou, protože si vytváří doživotní imunitu. Je zapříčiněno herpetickým virem (Varicella zoster), který také způsobuje pásový opar. Jde o onemocnění, které je velice infekční, hlavně v prvním stádiu. Šíří se velmi snadno a rychle, buď vzduchem, nebo přímým kontaktem. Inkubační doba, neboli doba od nakažení po první projev nemoci je dva až tři týdny.


JAKÉ JSOU PŘÍZNAKY?
Prvním příznakem bývá teplota a vyrážka na kůži. Většinou se nejdříve objevuje ve vlasaté části hlavy, pak se rozšiřuje na celé tělo. Zprvu se jedná o drobné skvrnky, které se v průběhu několika hodin mění v puchýřky o průměru 3-6 mm. Pupínky jsou v různých stádiích. Objevují se postupně v několika výsevech po sobě. Puchýřky mají nejdříve čirý obsah tekutiny, který se postupně mění na mléčný a zakalený. Tekutina je infekční a obsahuje choroboplodné zárodky.

Akutní fáze nemoci trvá většinou týden, výsev puchýřků končí zhruba pátý den. Pak vyrážky zasychají a po několika dalších dnech se zaschlý stroupek uvolní. Puchýřky se mohou také vyskytovat na sliznici, v ústech vypadají jako afty. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat výsevu v oblasti očí a genitálií.

Příznakem nemoci může být také bolest hlavy, horečka, zimnice, průjem, bolesti břicha a kůže.
Nejčastějším projevem, který nemoc provází je nepříjemné svědění. Když kůže svědí, nutí to děti k škrábání a to může být velkým problémem. Při rozškrábání puchýřků se totiž může do kůže dostat infekce a na kůži pak zůstávají jizvy. Proto je dobré podávat léky na uklidnění svědění.
více zde

Žádné komentáře:

Okomentovat