čtvrtek 11. prosince 2014

11.12.2014 - Divadelní představení


Divadlo rozmanitostí




Titul, který svou tématikou svým pojetím a stylizací rozšiřuje "rozmanitost", která k našemu divadlu patří. 
Toto představení je divákům předložené v podobném stylu LATERNY MAGIKY.

 "Dědečkův betlém" diváky zavede do chaloupky řezbáře. Je to vlastně dědeček dvou rozpustilých vnuček. Poklidná zimní nálada naplňuje štědrovečerní pohodu. Nejlepší chvíle postavit betlém z čerstvě vyřezaných figurek a připomenout si pradávný příběh o putování za narozeným Ježíškem. Před zraky zvědavých vnuček tak náhle ožívá nejen příběh, ale také vyřezané figurky a dávné zvyky vánočního období. A to vše je doprovázené vánočními koledami a písněmi, které k příběhům postaviček, jež putovali do Betléma, bezpochyby patří. 

Právě pro své pojetí je tato nová divadelní pohádka velice technicky náročná a proto se na ní pracovalo bezmála celý rok. Důležitou součástí představení je totiž film, který se promítá na závěsy, které tvoří hlavní část scény a nahrazují kulisy. 

Námět inscenace se opírá o Plickův knižní čtyřdílný „Český rok“. Divadlo rozmanitostí tímto uzavírá sérii představení k tomuto tématu – Ende dende aneb jak se dělá muzika, Český rok a nyní Dědečkův betlém. 

Důležitou inspirací pro tvorbu scénáře k tomuto titulu je skutečný betlém vytvořený před zhruba sto padesáti lety lidovým řezbářem Antonínem Schemberou. Lze jej vidět v Oblastním muzeu v Mostě. Zachovalou část zmíněného betléma tvoří asi na stopadesát nejrůznějších figurek, zvířátek, obytných stavení a dalších doplňků. Nechybějí veselé postavičky spících pastýřů, koně, ovečky, psi, kozy ale i velbloud, který putuje spolu s třemi mudrci z dalekého východu. Tento betlém v době tvorby a příprav byl středem spolupráce mezi naším divadlem a Oblastním muzeem v Mostě v čele s velice ochotnou a v oboru znalou paní ředitelkou PhDr. Libuší Pokornou. Oblastní muzeum i vystavený Schemberův betlém též posloužili pro natáčení většiny filmových záběrů a animací využitých v našem představení. 

Autoři: Kateřina Fixová, Antonín Klepáč 
Režie, scéna, režie filmových dotáček: Antonín Klepáč 
Kamera, střih a filmové triky obrazových materiálů: Martin Studecký 
Kostýmy, program: Marie Stejskalová 
Návrhy loutek: Vlastislav Brož Hudba: Tomáš Alferi 
Dramaturgie filmových dotáček: Vlastimil Novák
Dramaturgie: Kateřina Fixová 
Hrají: Petr Čulík, Tereza Karásková, Tereza Lišková, Emil Preisler, Jitka Raková, Petr Rak, Miloslav Stejskal, Adam Šmejkal, Zdeněk Turek a Pavel Zikmund 

Délka představení je 55 min a je určeno dětem od 3 let. 
Představení je bez přestávky. 
Foto z představení: Ibra Ibrahimovič

Žádné komentáře:

Okomentovat