úterý 31. ledna 2012

Pololetní vysvědčení - 31.1.2012

Po pěti měsících učení dnes žáci dostali výsledky svého snažení - rozdalo se první pololetní vysvědčení. 
V naší třídě se dnes rozdává pouze výpis, který děti nemusejí vracet. Oficiální vysvědčení dostanou až na konci školního roku.
Letos vychází rozdávání vysvědčení na úterý, jednodenní prázdniny, které vždy následují jsou posunuty na pátek 3.2.2012 aby děti měly prodloužený víkend.



Rady, jak zařídit, aby se vysvědčení nestalo ani pro vás, ani pro dítě stresujícím a nervy drásajícím zážitkem:
* Pamatujte na známé přísloví: „Chválit, chválit a zase chválit“. I za malý úspěch je potřeba pozitivně ohodnotit. Slovní uznání je nejlepší motivací pro dobré výsledky ve škole.
* Přistupujte k možnostem dítěte realisticky. Nepřeceňujte jeho síly a nechtějte po něm něco, co nedokáže zvládnout (například rozhodně není dobré povzbuzovat větou „Však ty se vzpamatuješ. Na konci roku budeš mít určitě samé jedničky, viď?“, když je malý žáček rád za změnu trojek na dvojky).
* Na druhé straně nesnižujte nároky příliš. Respektování jeho možností určitě neznamená, že byste po něm neměli chtít nic. Když vidíte, že přineslo na vysvědčení trojky, ale s přiměřeným úsilím by mohlo mít dvojky, nezaškodí jej trochu popostrčit.
* Neporovnávejte své dítě s jeho vzornějším spolužákem. Nikdo nenese dobře, když ho srovnáváte s kýmkoli úspěšnějším. Každé dítě je jedinečné (i to vaše) a nic na tom nemění fakt, že právě dotáhlo domů dvě čtyřky!
* Dejte dítěti najevo, že jste si dobře vědomi jeho dalších kvalit. Třeba mu to jde ve škole pomaleji než druhým, ale zato krásně maluje.

celý článek najdete zde

Žádné komentáře:

Okomentovat