úterý 16. prosince 2014

PF 2015

Vážení rodiče,

 přeji Vám a všem dětem nádherně strávený advent a krásný vstup do nového roku 2015..


16.12.2014 - Zdobení vánočního stromečku na 1. náměstí

Dnes část třídy nazdobila Vánoční stromeček na 1. náměstí. Počasí nepřálo, takže děti trochu zmokli. Rychle ozdobit a hurá do školy, do tepla.... 

Fotografie najdete zde:  http://lencula.rajce.idnes.cz/fotky_2014_12_16_zdobeni_stromku_skola/






čtvrtek 11. prosince 2014

11.12.2014 - Divadelní představení


Divadlo rozmanitostí




Titul, který svou tématikou svým pojetím a stylizací rozšiřuje "rozmanitost", která k našemu divadlu patří. 
Toto představení je divákům předložené v podobném stylu LATERNY MAGIKY.

 "Dědečkův betlém" diváky zavede do chaloupky řezbáře. Je to vlastně dědeček dvou rozpustilých vnuček. Poklidná zimní nálada naplňuje štědrovečerní pohodu. Nejlepší chvíle postavit betlém z čerstvě vyřezaných figurek a připomenout si pradávný příběh o putování za narozeným Ježíškem. Před zraky zvědavých vnuček tak náhle ožívá nejen příběh, ale také vyřezané figurky a dávné zvyky vánočního období. A to vše je doprovázené vánočními koledami a písněmi, které k příběhům postaviček, jež putovali do Betléma, bezpochyby patří. 

Právě pro své pojetí je tato nová divadelní pohádka velice technicky náročná a proto se na ní pracovalo bezmála celý rok. Důležitou součástí představení je totiž film, který se promítá na závěsy, které tvoří hlavní část scény a nahrazují kulisy. 

Námět inscenace se opírá o Plickův knižní čtyřdílný „Český rok“. Divadlo rozmanitostí tímto uzavírá sérii představení k tomuto tématu – Ende dende aneb jak se dělá muzika, Český rok a nyní Dědečkův betlém. 

Důležitou inspirací pro tvorbu scénáře k tomuto titulu je skutečný betlém vytvořený před zhruba sto padesáti lety lidovým řezbářem Antonínem Schemberou. Lze jej vidět v Oblastním muzeu v Mostě. Zachovalou část zmíněného betléma tvoří asi na stopadesát nejrůznějších figurek, zvířátek, obytných stavení a dalších doplňků. Nechybějí veselé postavičky spících pastýřů, koně, ovečky, psi, kozy ale i velbloud, který putuje spolu s třemi mudrci z dalekého východu. Tento betlém v době tvorby a příprav byl středem spolupráce mezi naším divadlem a Oblastním muzeem v Mostě v čele s velice ochotnou a v oboru znalou paní ředitelkou PhDr. Libuší Pokornou. Oblastní muzeum i vystavený Schemberův betlém též posloužili pro natáčení většiny filmových záběrů a animací využitých v našem představení. 

Autoři: Kateřina Fixová, Antonín Klepáč 
Režie, scéna, režie filmových dotáček: Antonín Klepáč 
Kamera, střih a filmové triky obrazových materiálů: Martin Studecký 
Kostýmy, program: Marie Stejskalová 
Návrhy loutek: Vlastislav Brož Hudba: Tomáš Alferi 
Dramaturgie filmových dotáček: Vlastimil Novák
Dramaturgie: Kateřina Fixová 
Hrají: Petr Čulík, Tereza Karásková, Tereza Lišková, Emil Preisler, Jitka Raková, Petr Rak, Miloslav Stejskal, Adam Šmejkal, Zdeněk Turek a Pavel Zikmund 

Délka představení je 55 min a je určeno dětem od 3 let. 
Představení je bez přestávky. 
Foto z představení: Ibra Ibrahimovič

čtvrtek 4. prosince 2014

Vánoční jarmark 2014



Poděkování patří rodičům, kteří společně s dětmi tvořili vánoční "zboží". Třídní font se navýšil o necelých 700,- Kč. 



Vánoční - prodejní - jarmark 2014


Tak jako v předešlých letech pořádá i letos 8.ZŠ Most Vánoční jarmark.
10.12.2014. od 16.00 do  17.30

Jarmark zahájí žáci společným zpěvem koled, před budovou školy, po té budou návštěvníci pozváni do školy, kde si budou moci zakoupit malé občerstvení a různé vánoční předměty, které nachystali děti - buď v rámci hodin výtvarné výchovy, pracovních činností či doma s rodiči...

Tímto bych chtěla poprosit rodiče, pokud si najdete chvilku v nabitém předvánočním shonu a společně s dětmi vytvoříte pár drobností, které bychom mohly nabídnout k prodeji za naši třídu 4.A - budete úplně nejlepší :-)
.... Každá vánoční drobnost bude oceněna a nabídnuta k prodeji u našeho vánočního stánku :-)

Pokud hledáte inspiraci navštivte prosím tento odkaz, kde je nápadů až až.....

Přeji Vám krásné tvoření a fajn společně strávené chvíle....